Merită să faci o facultate de jurnalism? Ce înveţi şi ce nu înveţi aici
Este o temă destul de controversată. La fel de bine se poate răspunde cu „da” cum se poate răspunde cu „nu”. Ambele răspunsuri pot fi uşor argumentate. Nu mi-am propus să fac asta. Cred că singurul capabil să răspundă la această întrebare este fiecare dintre noi, punând în balanţă propriile aşteptări. O să înşir însă aici câteva lucruri care te-ar putea ajuta să te hotărăşti dacă vrei să urmezi o astfel de facultate sau nu.
Voi începe discuţia asta cu nişte adevăruri incomode ale meseriei:
Dacă termini o facultate de jurnalism nu înseamnă neapărat că eşti şi bun pentru jobul ăsta. Diploma este doar o hârtie pe care i-o arătăm mamei atunci când ne întreabă pe ce s-au dus banii pe care ni i-a dat în ultimii ani. Asta pentru că o facultate de jurnalism o poţi absolvi şi fără prea mult stres. Deci, să ne înţelegem de la început, diploma aia nu are foarte mare valoare pe piaţa muncii. Nu sunt foarte mulţi şefi de redacţii care să ţină cont de ea. Important e cu ce rămâi după ce termini, adică dacă ai făcut facultatea pentru tine, nu pentru diplomă.
Poţi fi un jurnalist foarte bun şi fără să urmezi o facultate de profil. Să presupunem că alegi să faci o facultate cu profil economic, că eşti pasionat de scris, îţi faci un blog pe care exersezi, mai citeşti câte ceva despre noţiunile jurnalistice de bază – pe scurt, scrii bine despre un domeniu pe care-l cunoşti bine. Ai toate şansele să fii mai potrivit pentru un post de jurnalist pe domeniul economic decât un absolvent de jurnalism, care nu cunoaşte domeniul la fel de bine ca tine. Nu e însă o regulă.
Degeaba ştii multe dacă stai prost cu nervii. O regulă nescrisă a acestei meserii este că trebuie să fii flexibil (foarte flexibil). Adică trebuie să te obişnuieşti: să nu comentezi când ţi se spune că ai de stat la serviciu încă opt ore peste program; să fii pregătit să accepţi că nu eşti cel mai deştept şi întotdeauna dacă vrea cineva să ţi-o tragă o poate face :) (de multe ori chiar o face); să fii pregătit să fii luat peste picior de cititorii care comentează pe site; să îţi înţelegi şeful care te face idiot, chiar dacă aparent nu e vina ta că o vedetă ţi-a promis un interviu şi ţi-a spus cu cinci minute înainte că nu se poate realiza fiindcă are programare la coafor… Deci stai bine cu nervii?
Jurnalismul nu e ce ai văzut prin filme. Poate că una dintre cele mai grele misiuni ale şcolilor de jurnalism este să le scoată din cap studenţilor stereotipurile despre această meserie. Literatura, filmul şi unele articole mai puţin responsabile prezintă munca asta foarte idealizat. Unii dau la jurnalism visând doar să apară la televizor, să fie vedete.
Ce te-ar putea învăţa o facultate de jurnalism:
Noţiuni şi reguli de bază. Ca orice domeniu, jurnalismul funcţionează pe baza unor proceduri şi a unor reguli: trebuie să ştii cum să decizi care sunt informaţiile relevante şi care nu, trebuie să ştii cum să aduni informaţiile, să ştii cum să comunici cu sursele, cum să redactezi informaţiile şi multe altele. Le poţi învăţa şi în redacţie, dar nu prea va avea nimeni timp să ţi le explice cum trebuie (adică structurat). Vei şti ce e o ştire, ce e un reportaj, cum se face un interviu, ce e o piramidă inversată, ce înseamnă off the record sau on the record şi alte lucruri elementare dacă mergi la cursuri şi dacă eşti atent.
Vei învăţa din experienţele altora. Profesorii te pot îndruma către destule cărţi din bibliotecă sau articole de pe Internet scrise de oameni care şi-au petrecut întreaga viaţă în acest domeniu: au reuşit multe, dar au şi greşit mult. Dacă eşti puţin şmecher o să profiţi de şansa de a învăţa din greşelile lor şi n-o să aştepţi să înveţi din greşelile tale. Nu cred că trebuie sa ne conducem numai după principiul că doar experienţa e cea care contează. Decât să aştepţi 30 de ani să aduni experienţă, mai bine pui mâna şi citeşti niste cărţi scrise de unii care au făcut greşeala să aştepte :) Ideea e că peste 30 de ani de acumulat experienţă va fi, poate, destul de târziu să te bucuri cum trebuie de ea. Asta că tot există o întrebare, menită să-ţi spulbere visele, care ţi se pune atunci când te angajezi: „ce experienţă ai?”.
Vei învăţa că totul se învaţă. În viaţa ta de viitor jurnalist vei fi de multe ori pus în faţa situaţiei de a aborda teme despre care nu ştii nimic. Şi cel mai nasol e că de multe ori ai doar câteva ore la dispoziţie să afli. Vei învăţa (sper), în facultate, un mic truc legat de jurnalism, acela că poţi reduce totul la nişte paşi simpli: 1) tehnici de documentare (vei şti unde să cauţi şi cum să cauţi informaţia); 2) evaluarea informaţiilor (vei şti să filtrezi informaţiile relevante); 3) tehnici de redactare (vei şti să le spui şi altora ce ai aflat tu, într-o formă accesibilă). Adică vei şti cum să procedezi (că tot am vorbit de proceduri). Cred că facultatea de jurnalism te pregăteşte să faci faţă necunoscutului, să înţelegi că totul se poate învăţa uşor dacă ştii unde şi cum să cauţi.
Cultura profesională. Cred că e foarte important să ştii cum funcţionează sistemul, să ai o imagine de ansamblu asupra acestui job.
Ce n-o să prea înveţi la o facultate de jurnalism:
Nu vei fi un specialist. Vei auzi des acest reproş. Ăsta e marele dezavantaj cu care porneşti la drum după ce vei termina facultatea şi te vei angaja într-o redacţie. Unul care termină ASE-ul se presupune că ştie cu ce se mănâncă economia, unul care termină medicină se presupune că poate înţelege mult mai uşor noţiunile de specialitate…
Actualitatea – ştirile zilei. Chiar aşa: ca jurnalist, trebuie să ştii tot timpul ce se petrece în jurul tău, să citeşti ziarele, să urmăreşti ştirile tv, să citeşti bloguri. Ţin minte că aveam la facultate un curs care se numea „Presa şi actualitatea”, dar care nu reuşea să acopere foarte mult din ea (pentru că erau foarte puţine ore în programă). Nu cred că ar fi ceva prea deplasat dacă primele două ore, în fiecare zi, la o facultate de jurnalism ar fi dedicate lecturării şi dezbaterii celor mai importante evenimente ale zilei. Asta pentru că, în practică, se pune foarte mult accent pe background, pe context. Dacă s-ar face asta, când ai termina facultatea, ai avea un background de 3 ani.
Deprinderi practice. N-am înţeles niciodată de ce la o facultate de jurnalism nu ai ceva de scris în fiecare zi. Dar nu oricum, ci cu deadline. Am apreciat la facultatea pe care am urmat-o eu cursurile practice, destul de chinuitoare (până la enervare), ale lui Ferenc Vasas. Se desfăşurau aşa: la fiecare curs (seminar) se punea câte o notă fiecarui student; asta presupunea că aveam câte un test de fiecare dată când ne vedeam; testul era invariabil unul practic, de genul „scrieţi 10 ştiri cu subiectele x, y…”, „faceţi o relatare despre…”. La finalul semestrului, nota noastră era media notelor de la toate cursurile. Lipseai, aveai zero, se vedea la nota finală, nu prea îţi permiteai. Ok, dar problema e că asta se întâmpla doar o dată pe săptămână şi doar într-un sigur an. Aş fi văzut util un astfel de exerciţiu în fiecare zi, la fel ca într-o redacţie reală.
PS: Ştiu că e iarnă şi că mai e până la admitere, dar am publicat articolul acesta acum pentru a le da timp de gândire indecişilor :) Succes!
O dezbatere pe aceeaşi temă a făcut-o Brădutz mai demult. Merită citită: Admiterea la Jurnalism 2 / Tre’ sa faci facultate de jurnalism ca sa ajungi ziarist?
foarte bun articolul, cred că ai acoperit totul! eu am făcut jurnalismul la Spiru Haret şi după absolvire nici nu ştiam ce e ăla redactor, îl confundam cu DTP-istul. Munca într-o redacţia m-a făcut să mă dezmeticesc. ce ar trebui să mai adaugi este faptul că această meserie este într-o continuă transformare şi un jurnalist trebuie să fie mereu receptiv la nou (gândeşte-te că prin 2000 în unele redacţii încă exista un culegător de texte şi oamenii veneau cu foicica scrisă de mână)! o să dau un link pe facebook:))
Personal, experienţa din facultate a fost crucială pentru scurta mea carieră. Adevărul e că am avut şi norocul să lucrez cu nişte profesionişti desăvârşiţi, din şcoala americană, care chiar au avut ce să ne împărtăşească şi ne-au pus la treabă. Pentru asta trebuie să le mulţumesc celor din facultate care au făcut posibilă colaborarea cu asemenea oameni. În plus au fost create condiţii pentru aplicarea în practică a noţiunilor teoretice şi aici mă refer la studiouri echipate (radio şi TV). Trebuie să recunosc însă că majoritatea cursurilor sunt redundante şi nu îţi oferă nici măcar o imagine validă, actuală a presei. Totuşi cred că am fost un norocos şi am nimerit în locul potrivit, la momentul potrivit :)
intr-adevar articolul tau m-a mai lamurit intr-o oarecare masura. sunt intr-a 12-a si ar fi trebuit sa stiu la ce facultate vreau sa merg. prostia mea e ca am ales un profil real la liceu (matematica-informatica intensiv engleza) si nu fac gramatica sau vocabular la limba romana. Deci nu cred ca m-as descurca cu admiterea, care din cate am inteles e destul de dificila.
plus ca eu inca mai cred in stereotipul jurnalistului care calatoreste sa afle adevarul si sa il arate lumii intregi. la noi in tara nu e chiar asa.
am vazut un reportaj la tv in care era prezentata soarta unui jurnalist care, desi a murit, statul inca ii mai cerea sa isi plateasca datoriile.
iar apoi a fost prezentat un monument din America, in care se regasea numele jurnalistului decedat plus numele altor jurnalisti cazuti la datorie.
tu crezi ca merita sa fac facultatea de jurnalism? eu as opta pentru foto-jurnalism, sau ceva de genul. dar oare merita?
@nostradama
1) Nu cred ca e o prostie ca ai ales mate-info eng. Daca te ajuta cu ceva, eu am terminat tot mate-info (liceu), apoi am dat la jurna :);
2) Nu cred ca idealul in viata al unui jurnalist trebuie sa fie aparitia numelui sau pe un monument. Nu doresc nimanui asta :);
3) Nu stiu sa-ti spun daca merita sau nu. Tu singura iti poti raspunde. Ce trebuie sa stii, cum am precizat de la inceput in acest articol, poti fi jurnalist si fara sa faci o facultate de jurnalism.
Succes!
Ma bucur ca abordezi aceste subiecte si sunt convisa ca, pentru cei care au jurnalismul in sange, le e de ajutor. Vroiam sa iti propun dezbaterii un subiect marunt, probabil. Mi-a venit la un interviu de angajare un student la jurnalism. Firma noastra nu are legatura cu domeniul. Si l-am intrebat de ce s-a gandit sa vina sa lucreze la noi, pe domeniul vanzarilor, cand el ar trebui sa aiba preocupari in media. Si daca stie cum sunt platiti jurnalistii, daca stie care vor fi veniturile lor la inceput. Mi-a spus ca stie. Are el un prieten care lucreaza intro redactie si in primele luni a facut doar cafele. Stie el ca jurnalistii sunt platiti prost dar banii vin din alta parte. La expresia mea mirata, a raspuns:” scrii bine despre cineva, si primesti niste bani extra…” M-a pufnit rasul. Oricum, nu a fost bun nici pentru job-ul pentru care a aplicat. Dar am retinut argumentatia lui puerila. Problema deontologiei profesionale, in lipsa unui cod care sa defineasca activitatea jurnalistului profesionist, ar trebui mai des adusa in discutie.
@Gabriela
Codurile exista. Dar le respecta cine are chef.
Legat de publicarea unor informatii in schimbul banilor, cine face asta stie ca isi pune in joc bunul sau cel mai de pret – credibilitatea. Ai pierdut-o, ti-ai pierdut jobul. Nu spun ca n-ar exista astfel de practici, dar nu cred nici pe departe ca ele definesc media din Romania. Daca exista, ma incapatanez sa cred mai degraba ca sunt cazuri izolate.
Cat despre omul care a venit la tine sa-l angajezi, ma bucur ca l-ai trimis la plimbare :)
eu sunt student la jurnalism in Iasi. sincer cred ca e mai bine sa ai o scoala de jurnalism. sunt oamnei din alte domenii care scriu foarte bine si meseria de jurnalist li se potriveste ca o manusa, sa zicem ca si-au ratat cariera(prima cariera), la fel cum multi absolventi de jurnalism nu sunt facuti pentru asta.
cert este ca in jumatate de semestru(sunt in primul an) am invatat lucruri pe care nu cred ca le-as fi invatat fara sa fac o facultate de profil.
cred ca azi intalnim jurnalisti fara diploma, dar care se pricep, pentru ca inca nu s-a format in Romania un mediu academic echilibrat care sa dea tineri jurnalisti cu diploma, fie ea si o hartie
Facultatea de jurnalism te pregateste in special pt scris, dar nu asta este singurul lucru pe care il inveti.
Sunt anul 2 la Jurnalism si din primul semestru in anul 1 am vazut ca, desi imi plac cursurile si scriu bine cand e musai, nu-mi place absolut deloc sa scriu si nu stau prea bine cu nervii (bine zici in articol), deci nu-s facuta pt meseria asta.
Dar nu am avut de ce sa renunt pt ca mi-a placut enorm tehnoredactarea si astfel am ajuns sa lucrez ca DTP-ist la un ziar si particip pe acelasi post la crearea unui nou ziar local. Astept sa vad ce ne invata despre televiziune in anul 3, m-ar interesa editarea video. Ce vreau sa spun e ca studentul la jurnalism are si alte posibilitati dupa ce termina decat de a fi redactor.
pai ai putea sa imi spuna cineva ce posibilitati as mai putea avea,in afara de radactor,dupa ce termin fac de jurnalism?
chiar, sunt si eu curios – ce „meserii” implica profesia de jurnalist?
O meserie se invata din mers, practicand-o zi de zi in diverse situatii. Greselile personale sunt cele care ar trebui favorizate chiar daca aceasta presupune un timp de invatare de 30 de ani, este un timp personal in care te formezi, capeti un stil, te ambitionezi…cartile si experientele altora nu ajuta, sunt teorii, nu se aseamana cu experientele personale. Si nu ar fi corect sa copiem ce au trait profesional altii, nu ar fi aceeasi satisfactie, fiecare trebuie sa se descopere confruntandu-se cu ineditul. Scoala de jurnalism ofera situatii de comunicare, e ca o scena de teatru de repetitie, prezinta actorii, rolurile, limbajul ce ar trebui abordat, te invata sa fii concis, sa oferi titlul cel mai bun oricarei realitati, te invata sa privesti la modul rece, obiectiv. Profesorii iti cer sa raspunzi activitatilor scolare asa cum ar face-o un redactor-sef unui jurnalist. Scoala de jurnalism ajuta, personal reda increderea de sine si celor mai inhibate persoane.
In legatura cu practica, ar trebui sa se puna accentul mult pe acest lucru inca din scoala, mai degraba mers la fata locului decat scris relatarea in banca si inca ceva!!! Fara sistem de notare, inhiba!! Si e plin de subiectivism!!! Practica trebuia facuta cu pasiune, cu interes! Cel mai bun evaluator este evenimentul in sine, cel in care esti pentru catva timp implicat, cel care te provoaca sa vorbesti despre el. Deadline-l este o notiune care se invata tot cu practica, cu fiecare comunicare, inveti sa fii mai bun, mai receptiv, mai concis, mai rapid in ce prezinti, mai organizat.
De stat bine cu nervii….e valabil in oricare institutie, depinde de colectiv, de cum relationeaza fiecare, cum raspunde salariatul solicitarilor. Comunicarea este o solutie! Increderea personala, alta!! Calmul, alta!
Pentru angajatori, multi ne orientam spre alta profesie decat cea definita pe diploma pentru ca acolo unde ar trebui sa fim nu e loc pentru noi, nu ni se ofera sansa pentru a sti daca suntem buni sau nu, ne lipseste experienta (zic unii). In unele locuri nu ni se ofera un contract de munca ci doar promisiuni si timp de proba fara remuneratie. Trist e ca nu putem trai din munca de voluntariat! Si as putea insira n motive pentru care suntem multi pe alte locuri decat cele indicate de diploma. Ne orientam, uneori nu avem incotro!! Dar daca suntem motivati sa invatam orice e nou, o facem, meseria se invata din mers!!!
Ca in toate sferele vietii din Romania, si pe partea de jurnalism totul este atipic. Teoretic, poti face mult cu acele competente de jurnalist pe care ti le ofera facultatea. Practic fie te prostituezi profesional, fie te umilesti, fie te lupti sa intri undeva in mass-media ca sa poti practica ce ai invatat.
Daca nu iti place sa scrii, general vorbind, mi se pare aiurea sa urmezi aceasta facultate. Aici inveti tehnica redactarii din punctul de vedere al jurnalismului. Nu inveti limba romana, nu faci literatura. Este o chestie absolut tehnica. Limba romana trebuie deja sa o stapanesti foarte bine inainte de admiterea la aceasta facultate.
Pe de alta parte, daca iti place sa scrii cat mai literar, beletristic, proza, poezie bla-bla-bla … ei bine, cu aceste calitati in ale scrisului nu ai ce face la aceasta facultate. Profesorii se lupta sa te dezbari de floricele romantice, ni s-a spus chiar de la deschiderea anului universitar de catre decan si ulterior am mai auzit acest lucru de vreo zece ori. Si asa este. Te duci si faci Litere.
Ce poti face dupa ce termini?
Eu as recomanda sa imbini tehnicile si cunostintele capatate in anii de facultate cu ceea ce te intereseaza pe tine pe plan personal. Daca marea pasiune a ta este sportul – faci sport si mergi la competitii, indiferent in ce calitate -, atunci te poti gandi la un jurnalism sportiv, nicidecum sa scrii despre fashion. Daca calatoresti, atunci vezi ce combinatie poti obtine cu o revista de turism, o agentie de turism cu revista proprie, o emisiune pe acest specific.
Poti fi activ in relatii publice, desi cercul este foarte restrans in Romania. Purtator de cuvant, consultant (politica, comert, ministere, ONG-uri).
Poti lucra in publicitate, poti extinde si poti lucra cu timpul in marketing pentru un concern care te plateste.
Sau pentru o agentie de publicitate.
Teoretic, sfera este destul de generoasa. Eu termin acum anul I. M-am inscris la Jurnalism si Comunicare nu pentru a deveni jurnalist, ci pentru a studia fenomenul comunicarii. Caut de lucru in mass-media de cateva luni bune de lucru. Nici macar un telefon nu am primit. Ceea ce imi confirma temerile.
Back to journalism: daca nu esti tipul de om care, odata dat afara pe usa, intra pe geam, nu vei razbate. Iti trebuie un anumit profil, un anumit caracter. Cred ca la capitolul corectitudine, fair play, deontologie se sta foarte prost, sunt valori pe hartie …. uitati-va in presa si veti intelege despre ce vorbesc.
Mda…scepticism de toate formele asta intalnesc aici, dar totusi trebuie sa intreb caci asta este vital pentru mine acum!!! Eu sunt in cls. a XII -a si sincer sa fiu altceva inafara de ceea ce tine de scris nu stiu sa fac!!! Sunt la un profil uman ( resurse naturale si protectia mediului ) pe care il valorific doar pentru idea de natura si atat!!! Nu sunt bun la matematica sau la fizica ori chimie, singurul lucru pe care il stiu este sa scriu si sa gandesc. Tocmai de aceea de cativa ani ( 3 mai exact ), pentru a-mi satisface nevoia de cunoastere am dat buzna in bratele filosofie si o ador. Ma tot gandesc sa fac jurnalistica si filosofia, dar nu sunt sigur nici de combinatie, nici de rezultat! Voi ce credeti? Aveti vreo parere in acest sens?
Sunt anul II la jurnalism. Facultatea nu te transformă în jurnalist. Eu nu vreau să profesez ca jurnalist, am avut alte motivații.
Este o profesie pe care dacă nu o ai în venă, nu o capeți la cursuri. Facultatea îți dă unele definiții și îți descrie unele proceduri, dar îți atrage atenția că totul e discutabil și relativ. Definițiile le poți citi pe internet, nu ai nevoie de facultate. La cursul de ”dactilografie” capeți nota 10 din oficiu, mă întreb de ce se mai ține materia asta în grilă de fapt.
Nimic nu se compară cu prezența în redacție, cu condiția să fii luat în seamă. Din păcate, din motive economice, se pare că și redacțiile au început să dispară, totul se mută pe internet, deci mă lovesc de joburi unde trebuie să lucrez de una singură, de acasă, pe resursele mele (internet, computer). Ca urmare, nu mai am nici măcar posibilitatea să fac jurnalism real cu ziariști consacrați.
Și ne mai mirăm de starea jurnalismului în România?
Jurnalistica este o meserie supusa aproximativ acelorasi reguli precum: Muzica, Regia, Actoria, Literatura, Pictura, Coregrafia etc. Daca nu ai capacitate si talent, nu vei reusi in aceasta meserie. Chiar daca ai sau nu o facultate in domeniu. Aviz amatorilor visatori. Jurnalistica e o meserie dura. E pentru oameni ancorati in realitate, rezistenti la socuri sub centura. Daca nu esti facut/a sa rezisti – alege alta meserie. Mai multe detalii citesti pe: http://constantinbran.wordpress.com/2010/03/19/meseria-de-jurnalist-cu-sau-fara-facultate-de-profil/
Subscriu la ce a scris C.B.
cume o combinatie a facultatilor de informatica si jurnalism?ce credeti ca iese?sunt a 11-a
Buna.As vrea,daca se poate,sa ma ajuti cu niste sfaturi.Sa iti spun despre ce este vorba…Am citit,pe blogul tau,cateva informatii despre jurnalism.Eu imi doresc sa fac aceasta facultate.Ma intereseaza de fapt cam ce facultate trebuie sa urmezi pentru a lucra in televiziune(prezentatoare de stiri,emisiuni,ceva de genul).Ma pasioneaza fotbalul desi sunt fata si ma incanta ideea ca as putea prezenta rubrica stirilor sportive.Inca un motiv pentru care m-am gandit la televiziune ar fi ca majoritatea persoanelor ma indeamna sa ma inscriu la diferite agentii de fotomodele pentru felul in care arat.(Am o pasiune pentru poze,cunoscutii mei il numesc „talent” si datorita faptului ca sunt fotogenica,m-am gandit ca dau bine si pe sticla.Vreau sa precizez ca sunt constienta de faptul ca frumusetea nu inseamna totul si tocmai de aia imi doresc sa am si „ceva”cunostinte,nu ma vad ca fetele din ziua de astazi,care se dezbraca pe oriunde este nevoie).Sa revenim…In articolul in care ai mentionat facultatile de Jurnalism din Romania,in Bucuresti erau doar 3: FJSC,Hyperion si Spiru Haret.Eu gasisem pe un site ca si cei de la Universitatea Media din Bucuresti ar avea specializarea „jurnalism”.Si acum te-as ruga sa ma ajuti si pe mine cu niste raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1.Ce stii despre Universitatea Media?Au avut vreodata aceasta specializare,o mai au?Ar fi o alegere buna?
2.Pentru ce vreau eu sa fac ce consideri ca ar trebui sa urmez?Stiu ca in Romania se poate ajunge departe numai cu pile si compromisuri,dar cred in sansa mea si imi doresc sa incerc.Cineva m-a sfatuit sa fac jurnalismul si sa ma inscriu si la alte module.
3.Care dintre facultatile enumerate de tine este cea mai buna?Astept raspunsurile tale.Mersi frumos.
@Flori
Ca sa prezinti stirile nu iti trebuie facultate de jurnalism. Poate fi un avantaj, dar nu o conditie :)
Treaba cu pilele si cu compromisurile functioneaza in orice domeniu si nu doar in Romania. Dincolo de asta, cred in reusita prin munca si prin talent.
Ca recomandare de facultate, as paria pe FJSC. Acolo am terminat si eu. Desi are multe parti proaste, nu le pot ignora pe cele bune.
Ai dreptate si nu ai! Studiez Jurnalism si sa stii ca am de scris in fiecare zi. Noua nu ni se da subiectul si fa stirea, , ci te duci pe teren si o faci. La fel si interviurile si celelalte specii. Nu inseamna ca daca tu ai facut asa, banuiesc la Bucuresti, peste tot e la fel! Intentionam si eu sa merg la Bucuresti si ma bucur ca am ales Iasi, chiar daca nu totul e aur si miere!
In ceea ce priveste ca poti face jurnalism fara aceasta facultate, un bun jurnalist spunea ca faci jurnalism, dar fara baza lui, notiunile elementare acestei cariere, nu faci un jurnalism de calitate. As adauga ca asta e ce se intampla cu piata media din Romania: vin diversi si diverse sa-ti faca jurnalism fara sa aiba habar ce e ala si de accea avem o media „atat de buna si de calitate” in Romania.
Foarte bune articolele tale si de ajutor tuturor. Multa bafta in continuare!
@Flori
Poti fi fotogenica si poti sa nu arati bine pe sticla, nu trebuie doar sa arati bine ci si sa stii ce scoti pe gurita. Daca vrei sa faci o incercare filmeaza-te cum citesti un text si apoi pune filmarea pe televizor si vei vedea daca iti place sau nu! Multa bafta!
DAAA, am auzit și de la alti studenți care fac jurnalism în IAȘI, că acolo chiar înveți meserie. Pentru mine este un mister faptul că sistemul din Iași nu se aplică peste tot în țară. Se pare că Bucureștiul, cu FJSC, oferă cea mai slabă pregătire, din ce aud de la absolvenți și studenți la alte Facultăți din capitală.
Ca urmare, se pare că da, contează UNDE urmezi această facultate.
Pe de altă parte, dacă nu ai vocație și chemare pentru meseria asta, nici o facultate de profil din lume nu te va transforma în jurnalist, pentru că nu este doar un job tehnic, matematic. Implică vocație, pasiune, idei, inițiativă, tupeu, găsirea de soluții, cultură generală cu tonele …..
o doamne…chiar ma gandeam la o facultate de jurnalism si articolul tau m-a ajutat foarte mult pentru ca am aflat si bune si rele.
Mi se pare aiurea ca atunci cand intrebi un profesor (eventual unul cu ceva experienta in domeniu) iti vinde verzi si uscate despre cat de bine e,dar niciodata nu te lamureste defapt.
MULTUMESC!!!
Dupa o indelungata rascolire prin balamucul asta online, pot sa spun ca dupa ce am citit articolul acesta al tau, m-am simtit pentru prima data multumita de ce informatie am capatat. Fac si eu parte din seria lunga de doritori de jurnalism, angoasati, la final de liceu, de intrebari din acelea existentiale despre ce vrei sa faci cu viata ta. Si iata ca am dat peste acest ghid si, in mod special, peste articolul asta care mi-a facut placere si m-a dumirit mult mai mult decat alte explicatii ratacite despre facultatile de jurnalism, ce fac si ce nu fac ele. Sau ce fac si ce nu fac studentii in cadrul lor, mai degraba. Articolul e pentru toata lumea, cu toate astea simt nevoia sa-ti multumesc individual pentru clarificari.
Nu te baga, daca nu ai pile, iti spun din propria experienta. Poti sa ai studii si la Paris, dai peste Bianca , aia se vinde tu nu. Se poarta Badea, Ciutacu, Pastorul Gidea, mai nou incap pe sticla astea care fura prin Amsterdam(Mateut) ASTEA VIND PUBLICITATE.
L ai vazut pe Badea ce suduia la tv ca ii ia fscul banii nu stie ca in romania trebuie sa respectam legea. Si eu sunt afectat de aceasta lege ,dar trebuie sa o respectam. Acesta e tipul de ‘jurnalist” CE VINDE PUBLICITATE ,IA BANI CU GRAMADA SI NU RESPECTA LEGEA.D ACA CREZI CA POTI FII CA EI,SI INPLUS, SA TE MAI SI CULCI CU VREUN SEF, IUNCEARCA, IN CAZ CA NU AI PILE MARI.
Top 1 tv, este un post nou de televiziune care cauta tinere talente, mai ales prezentatori contac: 0737347213
top 1tv.pentru ce cautati tinere talenta?sa fie de genul feminin?va dau om care a obtinut cel mai mare nr de credite in Franta la fac de la jurnalism, cel mai bun film, din anul de studiu,va trebuie acest om? pe bune, a lucrat la Realitatea fara bani,la canal D, ARE EXPERIENTA , NU ARE PILE .ARE DOAR IN CAP,NU ACCEPTA AVANSURI, DOAR PROFESIONALISM,DACA DORITI ACEST OM AVETI NR DE TELEFON: 0722483520
PLICTISITORRRRRRRRRRRRRRRRR
Tin sa completez articolul cu multe lucruri. Am inceput in paralel jurnalismul si politehnica si inca sunt ferm convinsa ca mai mult jurnalism invat la politehnica decat la facultatea propriu-zisa.
-in sesiune, oricum inveti sa colectezi informatii si sa asimilezi rapid informatia primita
-in restul anului, inveti sa te intelegi cu profii mai necooperanti
Un alt lucru nementionat: ca jurnalist nu poti fi corect. Mereu o sa-ti sufle in ceafa vreun politician. De asemenea, nici prea in treburile mafiotilor nu te poti baga, ca ti-o iei. Plus ca trebuie sa muncesti mult si pe gratis, ca sa ai sansa sa muncesti mult si pe bani putini.
Inca ceva: cel putin din cat am fost eu la cursuri, materia predata fie nu prea avea legatura cu domeniul, fie o stiam demult. Asa ca am ales sa-mi fac o baza foarte solida si jurnalismul…la pensie.
lasa-ti ma nijte id-uri sa vorbesc cu cativa dintre voi care au dat la jurnalism!! :*
jurnalismul in romania ii slab.. jurnalistii sunt slabi , profesorii sunt sub orice critica, se face multa teorie inutila si practic zero …. absolut zero… studentii habar nu au cum sa scrie , nu au un stil propriu nu au nimic … ajung in anul terminal si sunt la fel cum sunt si profesorii … sub orice critica
daca ai spate ajungi sa lucrezi in TV, radio sau in alte locuri unde jurnalismu ii o joaca .. unde lucreaza zeci de oameni pt o chestie relativ usoara si inutila …
ideea este ca daca mergi la jurnalism si ai talent la scris si pedeasupra mai sti limbi straine, preferabil engleza chiar si germana iti poate fi de folos, chiar si in romana poate fi ok daca ai umpic de noroc…, asa poti ajunge ceva de capu tau … sunt firme care angajeaza writeri din state din europa de vest … se plateste bine
sau mai este varianta sa ai simtul umorului, astfel ai sansa sa ajungi un pamfletar ok mai ales dak vi cu un simt al umorului diferit ceva nou ….
Foarte interesant articolul,la Jurnalism as vrea sa dau si eu,dar mai am o optiune cea de Drept Criminalist. M-as axa mai mult pe jurnalism si chiar m-a facut mai curioasa decat eram acest articol :D
In ce consta admiterea? e grea?:d
În 2008 am început anul universitar în cadrul facultăţii de LITERE, specializarea jurnalism. Ce îmi doream de fapt? Să fiu jurnalist?! Da.
Am avut norocul să cunosc un om care a văzut lacunele din mintea şi sufletul viitorilor jurmalişti- cu o experienţa de ”gândire franceză” şi cu generaţii şi generaţii de elevi şi studenţi pe care a reuşit să-i cucerească prin deschiderea orizonturilor minţii. Jurnalistul ar trebui să înceapă facultatea la vârsta de 26 de ani, când a trăit şi s-a maturizat, astfel poate aduce o contribuţie! Astfel nu o să permită să fie doar pionul de pe o tablă mutat de un ”mogul”, ci o să îşi lase amprenta pe munca făcută.
Am împlinit 24 de ani şi am plecat să mă regăsesc, să trăiesc şi să mă dezvolt {cunoscând oameni noi, învătând alte limbi, aducând un tribut ţării mele prin munca mea în alt stat- „nu am emigrat”, ci doar am făcut ce e bine pentru mine(am pofitat de libertate )- CE BINE AR FI DACĂ TOŢI AM FACE ASTA}.
Acum mă întreb de ce acel om nu mai este îndrumător la specializarea JURNALISM, de ce doar eu şi alte generaţii am avut acest noroc?!?!?!?!?!?!?!?
Nu vreau un răspuns. Pentru că poate fi birocraţie şi alte motive care nu m-ar mulţumi. Sper să existe o supărare interioară şi să îmi arunc pălăria… pe care o arunc oricum (să fie acel Jos Pălăria pentru un om de valoare).
Vreau doar ca să se transmită un mesaj studenţilor înainte de Paşte şi oamenilor în general care au în momentul acesta acces la internet. Nu trebuie să transmită acest mesaj daca nu se simt în stare „sa dea mai departe”. Ce înseamnă asta? – o să primiţi explicaţia unui copil de 11 ani. ( Dă mai departe sub orice altă formă, eu asta am simţit).
M-a inspirat un film vechi- de prin 2000. PAY IT FORWARD.
Mi-as dori foarte mult sa ma duc la Publicitate, in cadrul FJSC Bucuresti. Credeti ca merita sau nu? Sunt la un profil de filologie la liceu, clasa a 12-a din toamna si ma descurc foarte bine si la engleza si franceza :) Multumesc anticipat!
În toamna aceasta încep clasa a XII-a şi doresc să îmi stabilesc opţiunile pentru facultate. Bineînţeles, iau în calcul Jurnalismul. Sunt la profilul uman, specializarea filologie şi menţionez faptul că îmi place ceea ce fac (deşi uneori am impresia că în liceu nu învăţ pe cât aş dori eu să ştiu). De asemenea, găsesc acest articol de ajutor, deoarece pune în balanţă avantaje şi dezavantaje şi te provoacă să îţi cântăreşti bine opţiunile. Totuşi, am o întrebare:
Cum crezi că trebuie să se decidă un viitor student asupra facultăţii, având în vedere situaţia actuală în România? După ceea ce îl atrage la facultatea respectivă (în concordanţă cu ceea ce ştie despre el că poate să facă) sau după cererea de pe piaţa muncii? ( Îmi este greu să găsesc o cale de mijloc).
Mulţumesc anticipat!
Foarte interesant si chiar am luat o decizie dupa ce am citit articolul.Ma bucur ca mai exista oameni care te informeaza… nu am sa dau la jurnalism oricum.multumesc pentru info
@Simona Croitoru: Daca imi permiti raspund eu la intrebarea ta, pe care ar trebui sa si-o puna multi tineri liceeni. Vremurile s-au schimbat foarte mult si haosul general ne ameteste in ultimii ani. Cred ca cel mai bine este ca imediat dupa liceu sa intrati in campul muncii, sa incercati 2-3 domenii pentru 1-2-3 ani, sa vedeti mai exact ce va place, sa simtiti piata muncii, sa stiti ce vreti de la voi pe termen lung. Sa descoperiti lucruri pe care doar intrarea intr-un program strict de munca le puteti descoperi, sa vedeti ce va place, ce nu va place. APOI sa va decideti ce studii superioare vreti de fapt sa faceti. Foarte multi se inscriu la 2-3 facultati in acelasi timp. Este cea mai mare prostie ever! Tara asta are o armata de licentiati analfabeti si semi-analfabeti, societatea are nevoie de produsul realizat concret, nu de o armata de licentiati care nu stiu care incotro s-o apuce. Cred ca dupa liceu e nevoie de o perioada de ucenicie in viata si apoi si procesul de asimilare si intelegere a materiilor predate prin facultati va fi mult mai matur si mai responsabil.
e doar o facultate si atat , e luata de multe ori prea in serios iar in alte cazuri prea la misto. Eu am terminat jurnalism dar am preferat sa lucrez in editare video si grafica . Facultatea in sine e cam plictistoare .Dar e bine ca in viata sa ai o facultate . Pe vremea mea era si cu armata etc.
Buna ziua,
Imi place sa scriu dar din pacate am facut cu totul alte studii si nu am studii pentru jurnalism. Imi puteti spune unde pot gasi manuale pentru jurnalism?
Si daca ma pot angaja ca jurnalist chiar daca nu am o facultate in domeniu.
Multumesc
Buna Bogdan! Ma numesc Adriana si sunt eleva in clasa a XII-a la profil Uman(Filologie). Mi-as dori ca dupa terminarea liceului sa urmez FJSC insa am auzit diferite zvonuri cum ca nu ti-ai putea cladi un viitor in acest domeniu… Cu toate astea, eu vreau in continuare sa fac aceasta facultate. Ma ajuta si profilul de liceu foare mult, imi place sa descopar „o alta lume” si consider ca am un „talent” aparte de a vorbi cu si despre oameni! Intotdeauna am fost de parere ca nu conteaza ce meserie faci, importat e sa o faci cu placere…asta daca vrei sa-ti asiguri reusita in viata! Am citit multe informatii despre acest domeniu, inclusiv cele scrise de tine pe acest site insa as vrea sa aflu si mai mult…am facut rost, de la diferite cunostinte si de cateva subiecte de admitere dar din pacate cel mai nou este din anul 2009 :( . Daca ai putea sa ma ajuti fie cu subiecte mai noi, fie cu alte informatii legate de aceasta facultate sau de ce nu, cu datele de contact ale altor persoane cunoscatoare-n domeniu…ar fi excelent pentru mine! Eu ti-am adaugat deja id-ul de messenger in lista si astept confirmarea ta pentru a continua conversatia. :) Multumesc anticipat!
„Pile, compromisuri, bani.” Astea nu vor înceta niciodată să existe în România şi nu numai. Sunt elevă în clasa a XII-a, intenţionez să urmez Facultatea de Drept la Bucureşti, dar pană acum doream sa fac Jurnalismul. Sincer va spun, nu va descurajaţi asa de tare. Trebuie sa gandesti optimist, sa te axezi pe lucrurile cu adevarat satisfacatoare pentru tine. Nimeni nu iti da de lucru dupa facultate, iar daca te vei stradui si te vei face remarcat, in niciun caz nu o sa primesti un salariu atat de avantajos pe cat iti doreai, asta e sistemul in Romania, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stam acasa deoarece la Drept se merge pe pile, la Jurnalism se „poarta Badea’, medicii sunt prost platiti etc. Nimeni nu va ezita sa te ajute daca esti bun in ceea ce faci, nimeni nu te va da afara daca iti faci munca cu placere. Nu va mai demoralizati, uitandu-va la incultii de la televizor, care si-au castigat locul doar prin treburi josnice. Alea nu sunt „vedete” asa cum le numiti. Sunt persoane care s-au facut remarcate prin prostie, la urma urmei, tuturor ne place sa ne amuzam de altii, nu-i asa? Fiti siguri pe voi, hotarati si cat se poate de ambitiosi. Asa eram eu acum trei luni, delasatoare, nesigura, confuza, eram disperata nu imi gasesc un scop in viata, ceea ce mi-a declansat dezechilibru psihic, regres la scoala, certuri cu familia. Nu vei ajunge prezentatoare de stiri, buletine meteo sau reporter, Flori. In orice meserie vei incepe de jos, poate nici nu vei gasi de lucru. Asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi, fii perseverenta si ai sa reusesti, si daca mai esti si descurcareata, nu vei intampina multe probleme, nu degeaba intelepciunea e mama invataturilor. :)
Buna, sunt eleva in clasa a XII-a si intentionez sa urmez Jurnalism. Imi place sa lucrez cu oamenii, sa scriu si sa citesc. Eu sunt profil pedagogic. iar practica m-a invatat cum sa lucrez cu cei mici, cum sa le atrag atentia, cum sa-mi modulez vocea, etc. Nu stiu daca facultatea aceasta ma poate ajuta sa devin un redactor bun. Aveti vreo sugestie?
Bună. Sunt elevă în clasa a IX-a şi sunt basarabeancă. Intenționez să urmez să-mi dac studiile la colegiu de jurnalism din România. Îmi poate recomanda cineva un colegiu? Mulțumesc anticipat.
Astazi sunt foarte suparat! Stefan Pană (libertatea.ro) mi-a cerut 500 de euro pentru a publica un interviu pe un ton favorabil si pozitiv. Si pentru ca eu nu l-am platit, de aceea nu a publicat interviul. Aceasta este ziaristica romana de azi!